Ard Schenk

Met mijn topsportverleden zou je zeggen: die blijft wel bewegen, dat zit in z’n genen. Maar 40 jaar geleden, terug naar een ‘normaal’ leven; dat ging helemaal niet zo eenvoudig als het lijkt.

Ik raakte, net als velen van ons, verstrikt in de val van een druk bestaan. Alles willen en geen keuze maken ‘wat wel en wat niet’. Dan heeft de dag te weinig uren en is er geen ruimte meer voor beweging en ontspanning. Dat leidde bij mij tot overgewicht, een te druk leven en weinig lichamelijke activiteit. Het lichaam gaf zijn waarschuwingen wel af, maar daar naar luisteren, daar was geen tijd voor. Tot ik me, na een duidelijke waarschuwing, realiseerde dat het anders moest! Ik heb toen keuzes gemaakt en weer structuur in mijn leven gebracht. Dat hield in: goede voeding, dagelijkse beweging en rust op z’n tijd. Dat bracht me weer terug bij een gezonde leefstijl. De kern daarvan is, BALANS in het dagelijkse leven.

De combinatie van bewegen – voeding – werk – rust – sociaal leven/ontspanning is belangrijk daarbij. Het lijkt saai, maar het tegendeel is waar. Een gezond en goed functionerend lichaam geeft plezier en stelt u tot veel meer in staat. Wat is de lol van steeds maar achter de feiten aanlopen, moe zijn en uiteindelijk stress krijgen? Breng wat orde in uw leven, beweeg, eet gezond en ontspan zo af en toe. Het zijn de ingrediënten voor een leven lang plezier van een goed functionerend lichaam.

Een gezonde leefstijl geeft u niet het eeuwige leven, maar de kwaliteit ervan gaat met sprongen vooruit. Het zal u mogelijk ook helpen om de “chronische” aandoeningen die een gevolg zijn van een verkeerde leefstijl te beperken of zelfs uit uw leven te bannen.

Hoe oud we worden weet niemand. Maar hoe we oud worden, dat is wel te beïnvloeden.

Ard Schenk
Oud wereldkampioen en Olympisch kampioen schaatsen, fysiotherapeut