Hoe onthoud je 22.612 pi-getallen? 

Veel mensen vinden het onthouden van getallen lastig. Rick de Jong niet: hij is voormalig Europees recordhouder in het getal ‘pi’ uit zijn hoofd leren, namelijk met maar liefst 22.612 decimalen achter de komma.  

Tijdens het webinar Het geheim van het geheugen vertelde hij hier meer over. Volgens hem is het lastig om cijfers te onthouden omdat ze abstract zijn. Beelden onthouden we veel makkelijker. Zijn tip: Als je van het abstracte cijfer een beeld maakt, is het beter te onthouden. Hiervoor bestaan verschillende technieken. Wij leggen er 2 uit: 

Techniek 1: Het Rijmsysteem
Met het rijmsysteem maak je van de afzonderlijke cijfers een rijmwoord. Een aantal voorbeelden: 

Drie = brie
Vier = bier
Een = steen
Twee = fee 
En zo zou je van de andere cijfers ook een beeld kunnen maken. 
Stel dat je je pincode wilt onthouden, en je combinatie is 3412. Je kunt dan één fantasierijke verhaal bedenken waarbij je niet alleen de beelden onthoudt maar ook de juiste volgorde.  

In ons voorbeeld: 
Je staat bij een pinautomaat (het is handig het verhaal hier te maken, dit is een extra associatie voor wat je wilt onthouden). Voordat je geld uit de muur gaat halen eet je een stuk brie en je spoelt dit weg met een flinke slok bier. Omdat de geldautomaat heel hoog is, ga je op een steen staan om je code in te kunnen toetsen. Dit doe je en het geld wordt eruit gespuugd. Net voordat je het geld wilde pakken, vliegt een fee voor je langs en grijpt het geld voor je neus weg. 
Is jouw pincode 3412? Dan ben je nu klaar! Anders moet je zelf aan de slag. Als je tenminste een extra geheugenondersteuning voor je pincode wilt.  

Techniek 2: Het Hoofdsysteem voor getallen
Wil je veel meer getallen gaan onthouden? Dan is het rijmsysteem niet geschikt. Dan heb je teveel dezelfde beelden. Het hoofdsysteem voor getallen werkt dan beter. Dit systeem is ergens in de Middeleeuwen ontwikkeld en werkt heel goed voor ons doel.  

Hoe werkt het? Elk getal staat voor één voor meer medeklinkers. 
0=s/z
1=d/t
2=n
3=m
4=r
5=l
6=sch/g/sje
7=k
8=f/v
9=b/p

Deze combinaties moet je wel uit je hoofd kennen. Hier zijn ook geheugentechnieken voor, maar dat valt nu buiten het bestek van de uitleg. Nieuwe woorden kun je dan vormen door met name klinkers tussen de medeklinkers te zetten. 
Dus bijvoorbeeld 79= KiP, 80= VoS of nog veel uitgebreider zoals: 5114= LaDDeR

De eerste twintig pi-getallen
Hoe werkt dat dan met pi? Hieronder geven we de beelden van de eerste twintig decimalen van het wiskundig getal na de komma (de drie moet je maar zo onthouden😉): 3,14159265358979323846
Voor onze beelden maken we combinaties met twee telkens twee cijfers. Kijk terug naar het hoofdsysteem om erachter te komen hoe de beelden gemaakt zijn.  

14= deur
15= tol
92= pen
65= schaal
35= meel
89= Febo(kroket)
79= kip
32= man
38=muf(fin)
46= roosje
Voor de meeste combinaties heb je meteen één beeld door een klinker of twee klinkers ertussen te zetten. Soms heb je een beetje creativiteit nodig zoals bij 89 en 38. Voor wie de Febo niet kent, dat is een bedrijf gespecialiseerd in snacks uit de muur. Voor ons een kroket.  

Ons verhaal
In ons voorbeeld van de pincode hebben we een verhaaltje gemaakt van vier beelden. Dit is wel wat lastiger als je tien beelden hebt. Daarom gaan we het ophakken in stukjes. We maken elke keer korte verhaaltjes van de beelden. En die spelen zich af op een plek waar we in gedachten aan het lopen zijn. En omdat dit een logische “loop” is, hebben we de cijfers ook op volgorde. Ga je mee?  

Stel je het volgende voor, Je gaat naar een deftig feest. Je hebt een uitnodiging ontvangen en hiermee sta je voor de deur. Je loopt naar binnen toe maar je stopt abrupt omdat je schrikt van een tol die op de grond aan het tollen is. Van de schrik bekomen stap je over de tol heen. Je staat nu bij een tafel waar je je moet registreren als gast. Met een pen schrijf je je naam op de presentielijst en je legt daarna je pen op een gouden schaal die op de tafel staat. Naast de schaal staat een grote bak met meel. En tussen het meel ligt een slappe febo-kroket. Dit past helemaal niet bij de sfeer van een chic feest. Een personeelslid pak dan ook de bak met meel op om naar de keuken te brengen. Maar zij struikelt en al het meel met de kroket ligt op de grond. Wat een gedoe. Dan loop je de ruimte in, het feest kan beginnen. Maar wederom krijg je bijna een hartverzakking. Je schrikt van een kip die aan het rondspringen is. Krijsend springt de kip tegen een man op, en deze man valt achterover op de grond. Maar nu zie je waar het de kip om te doen is. De man heeft een muffin in zijn mond en daar wil onze gevleugelde vriend maar al te graag in pikken. Vreemd begin van de feestavond. Maar je loopt nu door naar de ruimte waar al het feestgedruis is. Bij de ingang krijg je een roosje. Dit is jouw bewijs dat je een genodigde gast bent. En je stapt de ruimte binnen in afwachting wat daar allemaal gaat gebeuren.  

Als je dit verhaaltje een aantal keren doorneemt, weet je al snel onze tien beelden op de juiste volgorde. Als je dan ook nog hun code kunt kraken met het hoofdsysteem: voilà! Je kent de eerste twintig uit je hoofd. 

Dit is een introductie van de geheugentechniek. Net als bij alle technieken, je moet het even weten en wat oefenen. Het mooie van deze vaardigheid is het speelse karakter ervan. Spelenderwijs ontwikkel je een ijzersterk geheugen. Veel speelplezier!