Webinar ‘Stress, vriend & vijand’
Het eerste webinar gaat over het thema ‘Stress’ in relatie tot het brein. Onze hoofdspreker is Theo Compernolle. Theo is specialist in neuropsychiatrie en psychotherapie en geeft wereldwijd lezingen over stressmanagement. Paula Udondek presenteert het webinar.

Bekijk het webinar hieronder:
(Lukt het aanmelden niet via de mobiele telefoon, raden wij aan om je aan te melden via een laptop of een ander device)

De meest gestelde vragen tijdens het webinar
Voor en tijdens het webinar over ‘Stress’ zijn diverse vragen gesteld. Hieronder vindt u de meest gestelde vragen en de antwoorden die zijn gegeven door prof. dr. Theo Compernolle:

Kan teveel stress tot hersenletsel leiden? Hoe kun je dat voorkomen?
Stress is niet de oorzaak, maar kan wel de uitlokkende factor zijn. Stress is niet de oorzaak van onze zwakke plekken, maar legt ze wel bloot. Stress doet de bloedvaten vernauwen. Als je bloedvaten al wat vernauwd zijn, dan kan het net teveel zijn. Voor het voorkomen van TIA moet je dus eerst en vooral advies vragen aan een arts, specialist op gebied van hart en vaatziekten. Trouw medicijnen nemen als die voorgeschreven werden. Dan inzetten op de 6 punten van je stress-balans om die optimaal te houden.

Hoe schadelijk en hoe gevaarlijk is stress voor de gezondheid?
Het is niet voor niets dat de titel van mijn boek en de uitzending is: Stress: Vriend en Vijand”. Goed gehanteerd is stress een prachtige en gezonde stimulans, slecht gehanteerd is het een vijand, eventueel een dodelijke. De stress die ziek maakt is chronische stress (onvoldoende pauzes, herstel, rust) . Er is nog nooit iemand ziek geworden van bijvoorbeeld te hoge werkdruk, wel van slecht gehanteerde werkdruk en bovenal van niet aflatende druk. Gezonde stress is interval stress (net zoals bij het sporten). Veel meer hierover in mijn boek “Stress: Vriend en Vijand”. Als je naar www.brainchains.info gaat en clickt op het tabje “Free texts” dan kan je daar ook een samenvatting gratis downloaden.

Welke invloed heeft stress van zwangere vrouwen en jonge moeders op de ontwikkeling van het brein van hun kindje? Wat kunnen we doen om schade bij het kind te voorkomen of te beperken?
Het belangrijkste is niet roken, geen alcohol of andere drugs. Voor de rest gewoon gezond leven. Stress is geen risicofactor, tenzij je stress-balans chronisch flink uit balans is. Het kind in de baarmoeder is bijzonder goed beschermd.

Mijn leven lang kamp ik met slaapproblemen. Ik ben hooggevoelig, en heb te weinig tijd om alle indrukken en gesprekken met mensen te verwerken. Als gevolg uitputting. Hoe hier mee om te gaan?
Voor hoogsensitieve mensen zijn er goede belangengroepen, verenigingen waar je van “lotgenoten” kan leren hoe ze dit oplosten. Omdat slaap zo belangrijk is voor een goede stress-balans zou ik adviseren eens naar een slaapkliniek te gaan. Een merkwaardige fenomeen is namelijk dat veel mensen die denken dat ze slecht slapen in feite goed slapen. Je moet het laten uitzoeken. Als je nog te zwaar bent moet er ook gekeken worden naar de mogelijkheid van slaapapneu.

Wat kun je doen als je continu het gevoel hebt dat je “aan” staat (opgejaagd en druk in je hoofd). Kan de overgang ermee te maken hebben?
Hormonen kunnen een rol spelen en het moeilijker maken om los te koppelen. Maar dat is niet de hoofdzaak. Je kan leren uitschakelen. Zorgen dat je voldoende lichamelijk actief bent, sporten, lekker fysiek uitleven. Op zoek gaan naar wat je rust geeft. Een goede ontspanningstechniek leren bij een fysiotherapeut of psycholoog, gewone basale yoga leren en wat je nu overal kan vinden is training in mindfullness. Zorg dus dat je een mindfullness coach vindt die goed opgeleid is.